Ambachtse Raad verzoekt college dringend andere wijze inzameling Plastic te onderzoeken

Ambachtse Raad verzoekt college dringend andere wijze inzameling Plastic te onderzoeken

Gemeente belangen heeft een motie ingediend, met raad brede steun, om een andere wijze van inzameling plastic(PBD) te onderzoeken. En daar na de zomer op terug te komen om betere alternatieven te kunnen bieden.

Motie PBD zakken

De motie geeft weer dat de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht enorm goed PBD afval scheiden en het succes van het recycletarief er voor zorgt dat er op vrijdag een enorme hoeveelheid plastic zakken op de daarvoor bestemde plekken word aangeboden.

Bijna 100% van dit PBD afval is schoon en herbruikbaar. De inwoners kunnen deze zakken aanbieden vanaf donderdagavond tot uiterlijk vrijdagochtend 07.30. De zakken worden elke week opgehaald.

 Er zijn veel reacties binnengekomen over het plastic (PBD) afval wat er in Hendrik-Ido-Ambacht hangt.

Vooral de irritatie dat er gelijk na het ophalen van het PBD afval op vrijdag er alweer de welbekende oranje zakken hangen. Deze hangen er dan heel de week en trekken vogels aan die deze kapot prikken waardoor het afval op straat komt. Dit wordt nog versterkt door etensresten in de zakken te doen.

Er zijn in het dorp vele oplossingen geopperd: verzamelbakken bij winkelcentra, ondergrondse containers op de zogenaamde hot-spots, terugplaatsen containers op de plaats van de weggehaalde restafvalcontainers(mollen). De mogelijkheid van een PBD-container naast of zelfs in plaats van de papiercontainer.

Fractievoorzitter Vogelaar: “Gezien de hoeveelheid plastic die momenteel gescheiden aangeboden wordt kan je spreken van een overweldigend succes, maar we moeten ervoor zorgen dat de irritatie over de wijze van inzameling van het PDB dit succes niet overschaduwd. Gemeente Belangen heeft grote waardering voor de inzet van onze inwoners in het afval scheiden en we moeten ze hierbij helpen.”

Wethouder LaFleur: “Wij gaan onderzoeken welk scenario voor Hendrik-Ido-Ambacht het best haalbaar is, rekening houdende met milieu-effecten, kosten en serviceniveau. Een scenario waarbij de kosten en opbrengsten in evenwicht zijn, om extra kosten voor de inwoners te voorkomen.

Participatie

Vogelaar: “In de motie hebben we gevraagd om de suggesties van onze inwoners mee te nemen. Deze participatie vinden wij van groot belang.”