Een belangrijke stap voorwaarts in de huisartsenzorg van Hendrik-Ido-Ambacht.
In de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is eindelijk een belangrijke doorbraak bereikt in een dossier dat de afgelopen jaren voor veel hoofdbrekens heeft gezorgd. De gemeenteraad heeft op 7 oktober ingestemd met het faciliteren van tijdelijke huisvesting en waarborging van eerstelijnszorg aan de Zuidwende-Zuid. Planning is dat twee huisartsen, in het 2e kwartaal 2025, hier zich kunnen vestigen. Gemeente Belangen is verheugd dat er nu concrete stappen worden gezet om dit probleem aan te pakken, maar de strijd is nog niet gestreden.
Al sinds 2016 is duidelijk dat de gemeente te maken heeft met een groot tekort aan huisartsen. Huisartsen, waaronder huisarts Poley die zich in 2018 vestigde en haar praktijk in anderhalf jaar tijd zag groeien tot 1900 patiënten, trokken al herhaaldelijk aan de bel. Gemeente Belangen heeft het probleem meerdere keren aangekaart, zowel schriftelijk als tijdens de algemene beschouwingen, en was in gesprek met huisartsen en HAGRO (de Huisartsen Groep).
De komst van twee nieuwe huisartsen is dan ook een langverwachte en welkome stap. Met de uitbreiding van de wijk Volgerlanden en het huidige tekort, waarbij zo’n ruim 4000 patiënten momenteel zonder huisarts zitten, was het absoluut noodzakelijk dat er iets zou gebeuren. Maar is het genoeg? Gemeente Belangen blijft voorzichtig optimistisch. Hoewel de portefeuillehouder tijdens de commissievergadering in september stelde dat twee huisartsen voldoende zouden moeten zijn, heeft de fractie nog steeds zorgen. Het grootste probleem is het vinden van geschikte en betaalbare ruimte voor huisvesting. Daar komt bij dat veel huisartsen tegenwoordig parttime werken. De normpraktijk van 2095 patiënten per arts komt hierdoor onder druk te staan.
De nieuwe huisartsen zijn blij om straks, in Zuidwende-Zuid, te kunnen starten maar maken zich wel zorgen over de tijdelijke aard van hun huisvesting en de financiële investeringen die zij moeten doen. Wat gebeurt er na vijf jaar? Kan de gemeente garanties geven over de toekomst? Dit soort vragen blijven onbeantwoord en voeden de ongerustheid.
Het is belangrijk dat we blijven kijken naar de lange termijn. Twee huisartsen lijken op papier een verbetering, maar als blijkt dat dit onvoldoende is, moeten we klaarstaan om snel op te schalen. Gemeente Belangen blijft zich hiervoor inzetten, omdat we weten dat goede zorg niet gebaat is met een tijdelijke oplossing. De gezondheid en het welzijn van onze inwoners moeten altijd voorop staan, en dat vraagt om structurele en duurzame maatregelen.
Het einde van dit hoofdpijndossier lijkt in zicht, maar we kunnen nog niet achterover leunen. De komende jaren zullen beslissend zijn voor de toekomst van de zorg in Hendrik-Ido-Ambacht. Laten we hopen dat de stappen die nu zijn gezet, inderdaad de eerste van vele zullen zijn.
Hendrik-Ido-Ambacht, Gemeente Belangen