Extraatje voor iedereen

Extraatje voor iedereen

Begin januari 2022 heeft Gemeente Belangen voorgesteld om de lokale ondernemers een steuntje in de rug te geven. Tijdens de raadsvergadering werd de coronavoucher met grote meerderheid omarmt, we zijn dan ook blij om te lezen dat deze goed ontvangen wordt bij zowel bewoners als ondernemers.

De afgelopen tijd viel hij bij alle Ambachtse huishoudens in de bus: de coronavoucher. Een extraatje van de gemeente ter waarde van 25 euro, te besteden bij winkels of organisaties in Ambacht, die te lijden hebben gehad vaan sluitingen tijdens de coronaperiode.

“De coronatijd heeft veel van de Ambachtse inwoners en organisaties gevraagd. Daarom wil de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht iets extra’s doen voor de Ambachtse samenleving”, zo schrijft het college in de begeleidende brief bij de voucher. Mensen kunnen de Coronavoucher Ambacht tot en met 31 juli 2022 besteden bij de Ambachtse ondernemers die hun deuren moesten sluiten tijdens de lockdown. Ook bij maatschappelijke instellingen en kerken kan de voucher als donatie ingeleverd worden. Ook organisaties liepen immers door de lockdown inkomsten mis en kunnen nu wel een extraatje gebruiken.

Bij het Jeugdspeelpark is al een aantal vouchers binnengekomen. “Mensen zeggen hem ons te gunnen. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee”, zegt beheerster Trees. “We kunnen de vouchers inwisselen bij de gemeente en kunnen het geld goed gebruiken”. Ook bij Cascade hebben mensen al vouchers ingewisseld. Theater-programmeur Nienke Redeker-Helmink voelt het als steuntje in de rug. “Wellicht dat er straks nog meer vouchers binnen komen als mensen kaartjes voor het nieuwe theaterseizoen kunnen bestellen. Die kaartverkoop begint na de presentatieavond op 17 juni”, kondigt ze vast aan.

Veel Ambachters lijken met een mengeling van verbazing en dankbaarheid de coronavoucher in ontvangst te hebben genomen, zo leert een rondje in De Schoof. “Eerst vond ik het dubbel, omdat ik dacht dat het een kortingsactie van de winkeliers was”, zo vertelt Annette Beverwijk. “Maar nu ik begrijp dat de gemeente de winkeliers per voucher uitbetaalt, vind ik het leuke geste, zowel voor de bewoners als de winkeliers. Heel veel mensen kunnen zo’n extraatje wel gebruiken. Zelf denk ik de vouchter bij Livera te aan besteden”. “Heel interessant, zeker als ondersteuning van iedereen”, zo noemt André Apistola de voucher. Hij moet de waardebon nog inzetten. “Het was wel handig geweest als er bij de brief een lijst van deelnemende zaken had gezeten. Nu moet je dat op internet opzoeken”.

Anja van Pouderoijen weet nog niet waar ze de voucher gaat inzetten. “Misschien wel bij de Jewelstore om iets te kopen wat ik mezelf anders niet zou gunnen”. Haar vriendin Marloes Peursen denkt de voucher in te zetten bij de koop van een joggingbroek bij de Shoeby. Ze vindt de actie van de gemeente ‘attent en gul en een mooi gebaar voor de winkels die dicht hebben moeten zijn’. “Het is ook mooi dat vooral particuliere winkels hiervan lijken te profiteren en niet de grootwinkelbedrijven”.

Heleen Smit van Smit Mode onderschrijft dat. “De voucher is bedoeld om lokaal te besteden. Dat slaat aan. Klanten vinden het leuk en wij hebben al veel reacties op de actie gehad”. Ze spreekt van een groot succes. Datzelfde zegt Barbare Calkhoven van de Jewelstore. “Tijdens de lockdown hebben we gewerkt met click-en-collect. Nu komen mensen weer in de winkel om rond te snuffelen en wij vinden het leuk om de klanten weer te zien. Dat is toch anders. Mensen zijn enthousiast en vinden het leuk om zomaar 25 euro aan iets te kunnen besteden”. Ze noemt het coronavoucher ‘een creatief cadeautje van de gemeente’.

De Coronavoucher Ambacht met unieke code vindt u onderaan de brief die u rond 25 mei heeft ontvangen. U kunt de voucher afscheuren en inleveren bij de deelnemende organisaties, te vinden op: www.coronavoucherambacht.nl.

Tekst: Trudy Wehrmeijer