Gemeenteraad wil dementie bespreekbaar maken

Gemeenteraad wil dementie bespreekbaar maken

“Het is een actie van de gemeenteraad, als uitvloeisel van Wereld Alzheimerdag”,vertellen initiatiefnemers Peter Libregts en Wenny van der Hee. “We wilden mensen in De Blije Borgh een gezellige middag bezorgen en dat is zeker gelukt. Een professionele poffertjesbakker heeft op een grote elektrische plaat poffertjes gebakken.Als gemeenteraadsleden hebben we de porties uitgedeeld in het restaurant, in de gezamenlijke huiskamers en bij mensen op hun kamer.Waar mogelijk hebben we geprobeerd een praatje aan te knopen.De mensen vonden het leuk. Wereld Alzheimerdag is bedoeld om aandacht te geven aan dementie en dat hebben we met deze actie willen doen.

In De Blije Borgh en Sophiastaete wonen in totaal zo’n 50 mensen met dementie. Wenny van der Hee: “Die mensen kennen we. Maar uitgaande van landelij ke cijfers wonen en leven er in H.I.Ambacht zo’n 500 mensen met een vorm van dementie. Voor al die mensen wil de gemeente een dementievriendelijke gemeente zijn. Daarvoor is het van belang dat alle Ambachters weten dat er veel mensen met (beginnende dementie) zelfstandig in ons dorp wonen. Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen in de hersenen. De ziekte zorgt ervoor dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken, waardoor mensen simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. Het gevolg is dat het lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn ruim 50 soorten dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de bekendste is. Peter Libregts: “”Veel raadsleden kennen de ziekte van nabij. Vorig jaar is bij mijn moeder de ziekte van Alzheimer vastgesteld en deze maand is ze verhuisd naar kleinschalig wonen in de Sophiasteate. Wenny van der Hee heeft zich in de ziekte verdiept. Veel mensen zijn tegenwoordig goed opgeleid en blijven langer actief . Uit onderzoek blijkt dat als mensen actief blijven de hersencellen worden getraind. Het duurt daardoor langer voordat functies snel afnemen. De ziekte is dus in feite al een tijd aanwezig maar mensen functioneren nog. Het ziekteproces valt dan nog niet op het gaat echter wel door. Om uit te stellen dat mensen snel achteruitgaan is het dus belangrijk dat ze mee blijven doen. En natuurlijk is dat ook veel leuker. Als je meedoen stimuleert blijken mensen soms zelfs in onverwachte dingen geïnteresseerd.

Een probleem bij mensen met dementie blijkt in de praktijk, is dat zij zich terugtrekken uit de maatschappij omdat ze niet willen falen, en daardoor in een sociaal isolement raken. H.I.Ambacht wil een dementievriendelijke gemeente zijn, juist om dat te voorkomen. Om dementievriendelijk te kunnen zijn is het belangrijk dat iedereen dementie kan herkennen, weet hoe je iemand met dementie kunt helpen, en oog heeft voor wat mensen met dementie nog wél kunnen. Het is belangrijk om dementie bespreekbaar te maken.
Ambachters kunnen mede-Ambachters met (beginnende) dementie helpen door zo normaal mogelijk te doen. Om daarvoor handvatten te krijgen kunnen mensen via internet een korte training volgen. Op www.samendementievriendelijk.nl staat een gemakkelijke training, die iedereen kan volgen. Het uitgangspunt daarvan is GOED: Geruststellen, Oogcontact maken, Even meedenken, Dankjewel.

Tekst: Trudy Wehrmeijer
Foto: Wendy van der Hee