Hulp bij energiebesparing met Energiehulp 

Hulp bij energiebesparing met Energiehulp 

In de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht kunnen bewoners sinds deze week gebruik  maken van Energiehulp. Energiehulp biedt gratis hulp aan bewoners die zelf niet de  financiële middelen hebben voor energiebesparende maatregelen in huis. De  energiehulp geeft tijdens een huisbezoek advies op maat en brengt kleine  energiebesparende maatregelen, zoals tochtstrips, ledlampen, waterbesparende  douchekop en radiatorfolie aan. Via de website www.energiehulp.nl kunnen  bewoners zich aanmelden voor een bezoek van een energiehulp. 

Start Hendrik-Ido-Ambacht 

Op 15 februari bracht gedeputeerde Energie Berend Potjer een bezoek aan Hendrik Ido-Ambacht ter gelegenheid van de start van Energiehulp in de gemeente. Samen  met wethouder Ralph Lafleur sprak hij met een enthousiaste bewoner waar onlangs  een aantal kleine energiebesparende materialen zijn aangebracht. Ook zijn de  wethouder en gedeputeerde in gesprek geweest met de energiecoach van Drechtse  Stromen en woningcorporatie Rhiant over de aanpak van de energietransitie op de  lange termijn en de verbinding met andere initiatieven die mensen helpen bij  energiebesparing. Wethouder Lafleur: ” “Ik ben heel blij met deze brede  samenwerking en de totstandkoming van Energiehulp. Het is een waardevolle en  laagdrempelige aanvulling op de bestaande hulpmaatregelen die goed aansluit bij de  behoefte van onze inwoners. We hopen hen zo een helpende hand te bieden wanneer  zij tegen problemen aanlopen door de hoge energiekosten”. 

Effectief in Dordrecht 

Het idee voor Energiehulp is ontstaan in Dordrecht in 2022, waar het een groot  succes is gebleken. Daar zijn al meer dan duizend huisbezoeken afgelegd, is er  ongeveer 1535 m2 radiatorfolie geplakt en zijn er 3150 lampen vervangen. Op basis  van dit succes heeft de provincie Zuid-Holland opdracht gegeven om Energiehulp  verder uit te rollen. Naast Dordrecht is Energiehulp nu actief in de gemeenten  Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Schiedam en Leiderdorp. De verwachting is dat  andere gemeenten spoedig zullen aanhaken. 

Energiecoaches 

Om te voorkomen dat bewoners in de kou zitten door de explosief gestegen energiekosten, biedt gemeente Hendrik-Ido-Ambacht verschillende hulpmiddelen aan. Naast Energiehulp voor bewoners met een kleine portemonnee kunnen alle bewoners ook een afspraak maken met de energiecoach. Deze vrijwillige coaches adviseren, vaak na onderzoek met een warmtecamera, ook over grotere maatregelen zoals isolatieglas en vloerisolatie. Meer informatie over energiehulp en andere  hulpmiddelen is te vinden op www.energiehulp.nl/hendrik-ido-ambachtwww.regionaalenergieloket.nl/hendrik-ido-ambacht en www.drechtsestromen.net