Kinderklimaattop in Hendrik-Ido-Ambacht groot succes

Kinderklimaattop in Hendrik-Ido-Ambacht groot succes

In de afgelopen maand zijn ruim 550 leerlingen van vijf verschillende basisscholen in Hendrik-Ido-Ambacht creatief bezig geweest om een tiende personage te verzinnen voor DuzaDorp, een fictief duurzaam dorp met negen groene bewoners. Woensdagmiddag 6 oktober presenteerde de kinderklimaattop – een door de scholen zelf geselecteerd groepje leerlingen – hun ideeën in de raadzaal van het gemeentehuis aan de jury.

DuzaDorp
Na aftrap van een gastles van Marc Rotmans, de oprichter van DuzaDorp, zijn de deelnemers aan de slag gegaan met de opdracht: verzin wie de tiende bewoner van DuzaDorp zou moeten zijn. Iedere school koos vervolgens twee leerlingen die tijdens de kinderklimaattop hun ideeeën presenteerden. Marc: “DuzaDorp is gemaakt om iedereen te informeren over duurzaamheid en groen. Ik ben erg trots op alle kinderen die zich hebben ingezet voor DuzaDorp en haar bewoners”.

Jury
De jury bestaande uit wethouder duurzaamheid Ralph Lafleur, oud-wethouder duurzaamheid Floor van de Velde en Marc Rotmans liep langs alle kinderen in de raadzaal en beoordeelde de ideeën. Ralph: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en juist daarom vind ik het zo mooi om te zien dat ook jonge kinderen zich verdiepen in het onderwerp. Zo denken zij al mee over de toekomst. En wie weet zit er tussen al die kinderen wel een toekomstige wethouder duurzaamheid.”

Winnaar
De kinderen streden voor een duurzame prijs naar keuze voor hun school. Dit kan bijvoorbeeld een groendak zijn of een groen schoolplein. Floor: “Het was een moeilijke beslissing, omdat alle kinderen veel inzet hebben getoond en stuk voor stuk winnaars zijn. Uiteindelijk hebben we als jury gekozen voor Stikky Stikstofzuiger, het idee van Evy van basisschool De Wijngaard.” De tweede prijs ging naar Philippe van basisschool De Watervlinder, hij ontwierp Leo Led-lamp. De derde prijs werd overhandigd aan D’Jahvina van basisschool de klimboom voor haar Reggy Regenton idee.