Onderzoek andere wijzen inzameling plastic uitgevoerd

Vorig jaar diende Gemeente belangen een motie , raad breed ondersteund, om andere wijzen van inzameling plastic (PBD= Plastic, Blik, Drinkpakken) te onderzoeken.
Motie PBD zakken
De motie gaf weer dat de inwoners van Hendrik-Ido-Ambacht enorm goed PBD afval scheiden en het succes van het recycletarief er voor zorgt dat er op vrijdag een enorme hoeveelheid plastic zakken op de daarvoor bestemde plekken word aangeboden.
Bijna 100% van dit PBD afval is schoon en herbruikbaar. De inwoners kunnen deze zakken aanbieden vanaf donderdagavond tot uiterlijk vrijdagochtend 07.30. De zakken worden elke week opgehaald. De PBD zakken zijn transparant omdat bij de inzameling en de overslag visuele controle plaatsvind: bestaat het afval echt uit pmd? Ook in de fabriek vindt aan het begin van het sorteerproces controle plaats. Ondoorzichtige zakken maken controle lastig en tijdrovend.
“Gemeente Belangen staat voor duurzaamheid. Het is dus geen verassing dat wij voorstander blijven van gescheiden afvalinzameling en het wekelijks aanbieden van de zakken PBD.”
Hoeveelheid restafval enorm gedaald
Gooiden inwoners in 2020 nog 277 kg restafval per persoon weg, is dat in 2024 nog maar 107 kg per persoon. Gemeente Belangen is trots op dit resultaat, net als wethouder Ralph Lafleur: “Onze inwoners hebben het bijzonder goed gedaan. De hoeveelheid restafval die we als gemeente inzamelen is enorm gedaald. Veel meer dan we hadden verwacht. Met deze cijfers hebben we zelfs de doelen voor 2030 al bijna bereikt.”
Er zijn veel reacties binnengekomen over het plastic (PBD) afval wat er in Hendrik-Ido-Ambacht hangt.
Vooral de irritatie dat er gelijk na het ophalen van het PBD afval op vrijdag er alweer de welbekende oranje zakken hangen. Deze hangen er dan heel de week en trekken vogels aan die deze kapot prikken waardoor het afval op straat komt. Dit wordt nog versterkt doordat een aantal inwoners etensresten in de zakken doet.
Oplossingen
Er zijn in het dorp vele oplossingen geopperd: verzamelbakken bij winkelcentra, ondergrondse containers op de zogenaamde hot-spots, terugplaatsen containers op de plaats van de weggehaalde restafvalcontainers(mollen). De mogelijkheid van een PBD-container naast of zelfs in plaats van de papiercontainer.
Participatie
Gemeente Belangen: “In de motie hebben we toen ook gevraagd om de suggesties van onze inwoners mee te nemen. Deze participatie vinden wij van groot belang.”
Collectieve keuze
“Gemeente Belangen hoort ook de verschillende meningen over de inzameling van PBD. Wij vinden het continu in beeld brengen van opengescheurde zakken en dit afschuiven op het recycletarief op zijn zachtst gezegd bijzonder. Zeker tegen het licht dat we in Hendrik-Ido-Ambacht al voor 2010 1x per twee weken de gele zakken mochten aanbieden. Tot aan het recycletarief heeft er niet tot nooit een wanklank geklonken over kapotte gele zakken en zwerfafval in Hendrik-Ido- Ambacht.
Maar sinds het recycletarief worden de gele zakken opengescheurd en verwaarloosd dit het straatbeeld. Foto’s plaatsen op sociale media en buurtapps over afvalhopen die het recycletarief zou genereren, helpt niet om deze manier van afval scheiden bij alle inwoners te laten beklijven.
En nog spijtiger. De extra inzet die nodig was om deze dumpingen tegen te gaan en op te ruimen kostte onze inwoners ruim 185.000,-
Het kabinet heeft er voor gekozen om jaarlijks 567 miljoen extra te innen via een hogere belasting op de verbranding van restafval. Dit maakt de verwerking van restafval duurder, wat rechtstreeks wordt doorberekend aan huishoudens via de afvalstoffenheffing.
Het is voor de Ambachtse huishoudens dus nog belangrijker om het afval nog beter te scheiden, zodat de hoeveelheid restafval nog verder naar beneden kan en de kosten voor de inwoners nog verder omlaag kunnen.
Geld terug naar inwoners
Kijken we naar de resultaten van het recycletarief, zien we dat er meer grondstoffen worden uitgespaard, verbranden we vele malen minder afval en is het een goede manier om kosten beheersbaar te houden. Belangrijk in een tijd waarin veel mensen op hun uitgaven moeten letten. Voor het eerst in jaren houden we geld over op het gebied van afval, geld dat wat ons betreft terug moet naar onze inwoners!
1 van de onderzochte scenario’s is nascheiding waarbij het PMD achteraf uit het afval gehaald wordt.
GB: “We hebben per inwoner zo’n 50 kilo meer GFT gescheiden ingeleverd. Dit had nog veel hoger kunnen zijn als er niet veel GFT afgekeurd werd omdat het vervuild was. Dit had anders nog 80.000,- extra bespaard in de afvalscheiding. Bij het scenario nascheiding wordt GFT niet uit het afval gehaald en wordt dit samen met het restafval verwerkt. Dit resulteert in een hoger gewicht en leidt dus tot een veel hogere afvalstoffenheffing”
Na meer dan 3 jaar discussiëren over recycletarief of nascheiding zou het fijn zijn als we als Gemeente een collectieve keuze maken.