Ruim jij dat even op?

Ruim jij dat even op?

1 mei 2021(door Jan-Willem Schneider)

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Elke maand schrijft een politicus van Gemeente Belangen (GB) een column voor Ambacht.net. Deze maand is de beurt aan burgerraadslid Jacob Lieben die oproept om de straten en parken schoon te houden. Dat moet door afval in de afvalbak te doen. Andere optie is door deelname aan een opruimactie, wat GB regelmatig doet. Jacob schrijf erover:

Ruim jij dat even op?
Wat een rommel, wat een troep, zonde toch dat ze alles zomaar laten liggen. Een paar uitdrukkingen die je regelmatig voorbij hoort komen als je op een mooie dag door Ambacht loopt. De oorzaak mag duidelijk zijn, zwerfafval vormt een probleem dat maar niet oplosbaar lijkt. Wat is toch de reden van zwerfafval; komt het door gemakzucht? Een tekort aan afvalbakken? Stoer doen? Of denken we, iemand anders ruimt het wel op? Andere redenen zijn wellicht:

  • Ik had die zak met afval bij de straat gezet, zodat de gemeente het ophaalt; het is dus niet mijn schuld dat het afval nu in de sloot ligt.
  • Dat afval ruimt de gemeente maar lekker zelf op.
  • We zaten gezellig op een bankje in het park, de prullenbak was vol, dan gooi ik het er maar naast, de gemeente moet maar zorgen dat er genoeg bakken staan en dat deze op tijd leeg gemaakt worden.
  • Tijdens een wandeling is het toch lekker om iets te eten? Die schillen kunnen wel in de berm, is toch allemaal natuur?
  • Tja, een hond moet uit, had de gemeente maar zakjes en bakken voor de hondenpoep moeten neerzetten.

Kortom een heleboel redenen om het probleem bij een ander te leggen, in de meeste gevallen bij de gemeente.

Opruimacties
De gemeente geeft gelukkig wel aandacht aan het afvalprobleem. Maar ook daar kunnen ze het niet alleen oplossen, daar hebben ze onze hulp bij nodig. Circulaire watervogels? Is dat de oplossing? Als je zo in de slootkant kijkt, zou je het haast denken. De nesten van deze dieren bestaan steeds vaker uit ons afval, eigenlijk best wel jammer dat het zo ver is gekomen. Het is dan ook geweldig om te zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan bij vrijwilligers en verenigingen die alleen of in een groepje het afvalprobleem aanpakken.

Afvalprobleem begint bij onszelf 
Tijdens de landelijke opschoondag waren veel particulieren, verenigingen en ook Gemeente Belangen samen bezig om afval op te ruimen, in één dag zag ik een enorm verschil ontstaan. Het afvalprobleem begint uiteindelijk bij onszelf, het is een kleine moeite om die lege blikjes weer mee naar huis te nemen. Je hebt ze ook meegenomen toen ze vol zaten, dus daar kan het niet aan liggen. En ook die snoeppapiertjes namen gevuld veel meer ruimte in.

Echt stoer
En als je dan toch ergens gezellig een avond met vrienden en/of vriendinnen in een park bij elkaar komt, wees jij dan eens degene die wel tegen de ander durft te zeggen dat rommel niet in het park hoort. De lege fles hoeft niet kapot gegooid te worden in een uitlaatgebied voor honden. Als je echt stoer wilt doen, ruim je het op, stiekem denkt die ander er waarschijnlijk net zo over. Gelukkig weten de meeste mensen wel gewoon de afvalbak te vinden en ruimen hun eigen afval wel op of nemen het mee als er toevallig geen bakken staan.

Omgeving netjes houden
Laten we met elkaar eens in de eigen omgeving de moeite nemen om de straat en natuur netjes en schoon te houden. En heeft u vragen over uw directe omgeving of wijk? Gemeente Belangen komt regelmatig bij u in de buurt voor een goed gesprek. We nemen onze grijper en afvalzak mee, zo helpen we graag om uw en onze wijk een beetje mooier te maken.

U kunt ons bereiken via info@gembel.nl