World Cleanup day

World Cleanup day

Ruim 40.000 inwoners van Nederland zijn afgelopen zaterdag 18 september op pad gegaan om Nederland schoon te maken. Ook in onze gemeente waren er vele vrijwilligers die meededen aan de World Cleanup day 2021.
Om 12 uur werd verzameld bij het gemeentehuis, daar werden de afval-grijpers en afvalzakken uitgedeeld. Vervolgens gingen de groepen ieder een deel van Ambacht in om het afval te lijf te gaan.

Helaas bleek ook dit jaar dat er nog altijd veel afval ligt. Een paar uurtjes werk en de vuilniszakken waren flink gevuld. Er is dus nog genoeg te bereiken om onze omgeving schoon en mooi te houden.

Wist u dat?

  • Zwerfafval in veel Nederlandse gemeenten in de top 3 staat van grootste ergernissen en niet zelden op nummer 1.
  • Sigarettenfilters de meest gevonden voorwerpen zijn gevolgd door blikjes en snoep- of koekwikkels
  • Jaarlijks belanden er volgens de Rijksoverheid in Nederland elk jaar 100 miljoen plastic flesjes in het milieu.
  • Ervaringen met statiegeld in landen als Noorwegen en Duitsland ervoor zorgen dat maar liefst 97 tot 99 procent van de gebruikte flessen wordt ingeleverd.

De fractie van Gemeente Belangen heeft winkelcentrum de Schoof bezocht om hier zoveel mogelijk afval te verzamelen.
Bij de actie van vandaag heeft Gemeente Belangen geconstateerd dat er nu bijna geen plastic flesjes werden aangetroffen, dit in tegenstelling met eerdere jaarlijkse opschoon acties. Hieruit blijkt dat het statiegeld op kleine flesjes ook begint te werken.
Iets wat ook zeker opvallend te noemen is, in positieve zin, dat veel ondernemers de entree naar hun winkels netjes bij houden.

Gemeente Belangen wil alle deelnemers bedanken voor het opschonen van onze mooie gemeente en hopen u weer te mogen begroeten bij andere acties. Heeft u een vraag? U kunt ons bereiken via info@gembel.nl

The World Cleanup day is een initiatief van the Plastic Soup Foundation.
Hun missie? De tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk stoppen! Dát is kort gezegd de missie van Plastic Soup Foundation. Lukt dat niet, dan zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen van een verschrikkelijke plaag. Plastic Soup Foundation is daarmee een ‘single issue’-milieuorganisatie. We houden ons met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron.
Om dat doel te bereiken leggen we graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid. Ook benadrukken we steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid, zoals met onze Plastic Health Summit en de campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Educatie vormt vanzelfsprekend een belangrijke pijler van ons werk, want kinderen zijn de toekomst.

De bron van die plasticvervuiling zijn we trouwens vaak zelf; de plasticsoep begint al voor je eigen deur op de stoep. We kunnen met z’n allen echt veel meer doen dan we geneigd zijn te denken!
Kijk eens op hun website: https://www.plasticsoupfoundation.org/ er is nog veel te doe
n.